Pagina's

zaterdag 20 augustus 2011

Foto: De 'weg' in de Sahara

 
Deze foto is gemaakt op 5 november 1990 in de Sahara. Ergens tussen Tammanrasset en In Guezzam bij de Nigerse grens. Uit de wrakken blijkt wel dat je een goede auto met 4WD nodig hebt om er door te komen. En dan nog.. Veel handelaren rijden afgedankte auto's vanuit Duitsland en Nederland naar Afrika, vaak Senegal, Ghana of Ivoorkust, om de auto daar te verkopen. Een aantal haalt het niet, dat is hier duidelijk te zien.

Door de Sahara rijden is een vak apart. Het vergt techniek om niet vast te komen zitten in het zand. Ook navigatie is 'anders'. Hier is de weg nog duidelijk, maar er zijn stukken waar niets anders te zien is dan een stok, die om de zoveel meter in de grond staat en die je links moet houden. Zie je geen stokken meer, dan ben je verdwaald en is de keus: gokken en doorrijden, of in je eigen sporen terug rijden tot je weer een stok ziet. Sowieso is het aan te raden om een flinke voorraad water, voedsel en brandstof mee te nemen, en bijvoorkeur om met meerdere auto's samen te reizen.

De Sahara heeft enorme indruk op me gemaakt. Dagenlang rijden door het zand, zonder iets of iemand te zien. Dan voel je pas wat een klein onbeduidend stipje je bent op deze planeet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers